Kunnen werkgevers echt zien wat er op uw persoonlijke Facebook staat?

De kans is groot dat je op een gegeven moment een variatie hebt gehoord van de uitdrukking 'Zet niets online dat je niet wilt dat de hele wereld ziet.' ?




Er zijn verhalen geweest over werkgevers die geheime toegang tot je Facebook-account krijgen en zien wat je plaatst, zelfs als je er geen vrienden mee bent. Soms vragen bazen gewoon om je e-mailadres en wachtwoord om in te loggen. Dit is natuurlijk een flagrante schending van de privacy, maar met hoeveel van dit rondneuzen kunnen ze legitiem wegkomen?







Werkgevers en Facebook-wachtwoorden

In het verleden was er veel controverse rond werkgevers die de Facebook-aanmeldingen van werknemers vroegen om rond te snuffelen. Veel landen verbieden dit gedrag nu. Terwijl India burgers recht op privacy verleent, verschillende staten in de VS hebben heel specifiek geregeerd dat werkgevers die om sociale netwerkaanmeldingen vragen illegaal zijn.

Zorg ervoor dat je, voordat je op een functie solliciteert, je rechten opzoekt, waar je ook woont. Als je ooit een ongemakkelijke situatie als deze tegenkomt, moet je weten wat je mag zeggen als persoon met privacy en vrije wil.

Openbare inhoud is zichtbaar, of iemand nu vrienden met je is of niet.

Dat gezegd hebbende, werkgevers zijn nog steeds vrij om je toe te voegen op Facebook (of een sociaal netwerk) als ze je vinden. Omdat het duidelijk een slechte smaak is om het verzoek af te wijzen, leidt dit tot het volgende punt: privacy-instellingen.





Werkgevers en Facebook-privacyinstellingen

Laat ik beginnen met te zeggen dat het idee dat een baas speciale toegang tot uw Facebook-account kan krijgen om berichten te zien die u alleen met uw vrienden deelt, een complete mythe is. Als u iets op Facebook plaatst en ervoor zorgt dat de privacyinstelling alleen uw goedgekeurde vrienden toestaat het te zien, kan geen onschuldige buitenstaander het zien. Dat gezegd hebbende, er is een niveau van vertrouwen dat je moet stellen met je vrienden, omdat iedereen die je inhoud kan zien een screenshot kan maken en deze met de wereld kan delen als ze dat willen.

Als u Facebook-inhoud publiceert met de privacyinstelling ingesteld op openbaar, kan iedereen deze zien, inclusief al uw werkgevers. Openbare inhoud is zichtbaar, of iemand nu vrienden met je is of niet. Als u bepaalde delen van uw leven heilig wilt houden, moet u deze privacyinstelling waarschijnlijk meestal vermijden.

Als je vrienden bent met een werkgever of zelfs collega's op Facebook, kunnen ze berichten zien die als openbaar zijn ingesteldenberichten ingesteld op alleen vrienden. U kunt uw Facebook-privacyinstellingen per post wijzigen. Wat u ook uw privacy-instellingen opslaat als voor één bericht, blijft de standaardinstelling voor de volgende keer totdat u het opnieuw wijzigt.

Tik in een nieuw Facebook-bericht op het vervolgkeuzemenu voor privacy-instellingen. Op de website, dat is links onderaan het opstelvenster en op mobiel, dat is precies onder uw naam. Selecteer tussen Openbaar, vrienden, Vrienden behalve ..., Specifieke vrienden ...en Alleen ik.

De eerste twee en de laatste spreken voor zichzelf. De Vrienden behalve ...optie kunt u een status posten naar uw vrienden maar sluit specifieke uit. Als je al vriendenlijsten hebt georganiseerd, kun je deze hele lijsten ook uitsluiten. Specifieke vrienden ...is het tegenovergestelde: de status wordt alleen geplaatst voor jou en de vrienden of lijsten die je opgeeft.

Als u deze functies vaak gebruikt en niet zeker weet welk bericht welke privacyinstelling van Facebook heeft, kunt u uw profiel als een andere gebruiker bekijken om erachter te komen.





Bekijk je profiel als iemand anders

Als u zich zorgen maakt over privacy of hoe je profiel er voor iemand anders uitziet, Facebook heeft een geweldige functie ingebouwd die kan helpen. Bezoek de Facebook-website op een computer en klik rechtsboven op je profiel. (Deze functie is nog niet mogelijk via de mobiele apps.)

Klik nu rechts onderaan uw omslagfoto op Meer(ellips) pictogram.

Werkgevers kunnen geen speciale toegang tot uw Facebook-profiel krijgen als uw berichten niet openbaar zijn en ze geen vrienden met u zijn.

Klik Zien als…Hier kunt u elke naam in uw vriendenlijst typen om te zien hoe uw profiel er voor u uitziet en welke berichten, foto's en contactgegevens voor hen beschikbaar zijn. Klik Bekijk als specifieke persoon om dit te doen. Anders zie je je profiel gewoon als een vreemde die het zou zien, d.w.z. iemand die geen vrienden met je is.

Als je iets in je profiel vindt dat problemen met iemand anders kan veroorzaken tijdens dit proces, overweeg dan om je privacy-instellingen voor dat bericht te wijzigen of te verwijderen.

Het komt erop neer dat werkgevers geen speciale toegang tot uw Facebook-profiel krijgen als uw berichten niet openbaar zijn en ze geen vrienden met u zijn. Dit verandert natuurlijk als je al vrienden met hen bent. In dat geval krijgen ze dezelfde rechten als je andere vrienden.

Tip:Als je nerveus bent over het feit dat werkgevers een deel van je inhoud zien, verander je de privacy-instellingen van Facebook of nog beter, vermijd het posten van wat je niet wilt dat de wereld ziet.